recently from

our blog

0 comments

Есенна сватба! Меко слънце, килим от златни и червени листа, преобразена природа, всичко това е безценен дар за младоженците. Много идеи за сватбения дизайн подсказва самата природа, най-важното е да можете да ги забележите и приложите.

Топлото слънце подари светлина на всяко цвете, плодовете погълнаха жизнената влага на летните дъждове, всички живи същества получиха огромен заряд от енергия. Затова есента е най-доброто време за раждане на ново семейство!

1. Есента е прекрасна, затова направете вашата сватба сред природата.

Не се страхувайте от есенните валежи. Не забравяйте, че дъждът преди дългия път е добър знак. Приемете хладните капки като благословия на вашия съюз от самата природа. Резервирайте сватбена палатка предварително от компания, която отдава тенти.

Оригинални идеи за есенна сватба

Цветовете на есента са червено, жълто, екрю, портокал, шоколад. Ето защо вашата есенна сватба може да бъде поддържана в тези ярки цветове.

2. Стил булченска рокля

По отношение на стила на роклята на булката, есента не налага специални ограничения, с изключение на това, че много късите или обемни рокли модели няма да бъдат напълно подходящи. При избора на цвят на роклята не е задължително да се предпочитат традиционните бели светове, заслужава си да се вземат предвид такива цветове като шампанско, слонова кост, крем, бежово.

Акценти на шоколад, зелено, червено или оранжево ще изглеждат много оригинални, това могат да бъдат колани, шапки, панделки, цветя, декоративни елементи. Красиво и богато изглеждат облекла от брокат и кадифе – те ще дават на булката наистина кралски чар. Ние от Ателие Александра предлагаме нестандартни модели за всяка една булка. Разгледайте нашата сватбена колекция и изберете своята есенна рокля.

Костюмът на младоженеца с дълбоки нюанси на кафе или горчица – при есенна сватба можете да експериментирате с всички цветове на есента!

3. Оригинални покани за сватбата

За да бъде вашата есенна сватба специална, трябва да помислите за всеки детайл, като не на последно място са поканите за вашите гости. Именно получената пощенска картичка е тази, която започва да формира специално настроение на госта, затова проявете въображение и креативност.

Сватбените покани във формата на листо веднага ще покажат на госта, че тържеството ще има оригинално направление. В основата на поканата може да бъде снимка, на която бъдещите младоженци си устройват фойерверки от падналите есенни листа.

4. Декорация на сватбения автомобил за есенна сватба

За да украсите сватбения автомобил  различно от традиционните сватби, си струва да се откажете от обичайните ленти и композиции.

Оптималната цветова схема на интериора е бордо, кафяво, оранжево, жълто и комбинациите от тях. Посъветвайте се с цветар – вие ще можете да разнообразите цветните комбинации с клончета калина, връхчета от треви, златни листа, есенни цветя и плодове – кортежа ще изглеждат особено впечатляващ. Можете да допълните цветята с красиви ленти и елегантни златни халки, така и традицията ще бъде спазена, и цветовата гама ще бъде издържана.

5. Декорация на мястото за сватбеното тържество

Декорацията на мястото за сватбено тържество е удоволствие! Декор – сватбена арка, покрита със ярки златни листа и конуси от хмел; кошнички от ракита с жълти и червени ябълки; издълбани тикви, със златни свещи. Подходящи за есенна сватба са сухи цветя, прости падащи тъкани също ще бъдат подходящи. Много успешен цветен акцент може да бъде слънчоглед или клас от пшеница.

6. Сватбен букет

Кой казва, че розите са незаменим атрибут на сватбен букет? Есенният букет от ароматна фрезия (символ на невинността), астри (символ на любовта), хризантеми, гербери с добавяне на даровете на природата – ябълки, диви рози, шипки могат да се превърнат в прекрасна алтернатива на розите. Ако душата толкова жадува за розите, те могат да бъдат направени ръчно от падналите листа.

7.  Есенна фотосесия

Есенната сватба е огромно пространство за талантливия фотограф. Разходка по падналите листа, златни пръстени на кленов лист, топли карирани калъфи, отворени чадъри, ще придаде на фотосесията топлото очарование на есента.

За вашата есенна сватба малки тикви или ябълки  може да се използват като алтернативна оригинална възглавница за пръстените.

Есента ще подари на сватбената двойка основните си подаръци:

– ярки цветове, така че в бъдещия живот да няма сива рутина;

– изобилие от плодове, така че в семейството децата да се смеят на различни гласове;

– топли дни, така че в къщата да царува топлота и доброта.

 

Има много интересни идеи, които да превърнат Вашата есенна сватба в приказка! Използвайте своето въображение и се погрижете Вашияр ден да бъде, както винаги сте си го мечтали.

 

0 comments

В миналото, през Възраждането, есента е била предпочитаният сезон за вдигане на сватби. Тогава, когато полската работа е приключила, виното е по бъчвите и сватбарите вече могат да празнуват. През есента животните са в оборите, вече са се отелили и обягнили. Ендокринолозите пък казват, че през есента, хормоните ни бушуват и затова сме готови за брак. Като изключим старите традиции и научното обяснение, есента е красива, оцветена с меки багри, светлината е приглушена. Всичко това е предпоставка да изберем тъкмо края на септември, октомври, ноемри или началото на декември, за сключване на брак.

 

Природни особености

През есента температурите са по-умерени, за разлика от тези през лятото и зимата. Все още е топло, но не прекалено. На гостите и на булката няма опасност да им прилошее от прекомерна природна топлина. Понякога вали, но това е само да им върви на младоженците. Дъждът е красив и романтичен, особено когато го гледате от сватбената кола или ресторанта. Есента е многолика, понякога вали, понякога пече и в това е нейният чар. В един ден може да има ситен дъжд, роса, дъга, слънце, а понякога и сняг. Всичко, което трябва да направите, е да си предвидите по едно сако към роклята или костюма и да запазите дата за сватбата.

 

Багрите на есента

Дърветата през есента се обагрят в чудни цветове-жълто, червено, тъмно бежово, а все още някъде има и зелени листа. Ако правите сватба извън града, ще може да се насладите на изключителната хубост на есенните краски. Пъстрите листа и оголените клони са много поетични. Не случайно поетите Верлен и Рембо, са възпели есента в стиховете си.

 

Сватбена рокля за есенна сватба

Есента предполага възможности за избор на тоалетите. За разлика от разголените летни сватбени рокли, есенните облекла са поливариантни. Могат да се комбинират сака, жакети, джемпъри, с рокли, които имат или нямат ръкави. Може да бъдат добавени закрити обувки или декоративни ботуши. За разлика от пищното лято и обраната зима, есента предлага стил, умереност и възможност да проявите творчество както на сватба, така и в ежеднеивието. 

 

Най-романтичните места за есенна сватба

Двата града, в които всяка есенна сватба е магия, са Несебър и Велико Търново. Разбира се и София е прекрасен вариант, ако не искате да пътувате из провинцията.

 

Сватба в Несебър

Несебър е град с хилядолетна история. Тук се извиясяват красиви византийски и средновековни български църкви. Мелницата на входа на Стария град е нежен акцент в облика на Несебър. Модерно и традиция, старо и ново, се съчетават на това място, известно като „града на булките“. Не само български семйства, но и граждани на чужди държави, сключват брак в Несебър. Мястото е хит сред младоженците.

Може да организирате ритуала си в църквата „Св. Богородица“, в която са венчани десетки двойки. Това е прекрасно място, съхранило духа на времето и красотата на вековната история на българските земи.

 

Сватба във Велико Търново

Старата столица на България, предлага няколко места за венчавка. Освен ритуалния дом в общината, който е много красив със своите резбовани тавани, Царевец и църквата „Св. 40 мъченици“ са прекрасни за сключване на брак. На тези места брак са сключвали българските царе и царици, боляри и болярки. Почувствайте се като аристократи и изберете брачна церемония в старопрестолния град.

 

Сватба в Арбанаси

Не далеч от Велико Търново е Арбанаси. Тук църквата „Рождество Христово“ осигурява романтика и български дух на всяка една сватба. Църквата е една от малкото в България, в която няма нито едно празно пространство, без стенопис, по вътрешните стени. Зографите някога са сключили облог и са успели да изпишат църквата, без да оставят и едно детайлче пропуснато и мазилка, неукрасена. Този факт придава тържественост, празничност на храма и е един разкошен декор за всяко сватбено тържество. Виното вече е готово, есента е сезонът на червеният еликсир на Бакхус и от него може да отпиете в механа-крепост или някоя от другите гостилници в селото-архитектурен паметник.

 

Сватба в Трявна

Къщата със слънцата е прекрасна за сватба, а Трявна предлага добри хотели, на разумни цени, в които да настаните гостите на своето тържество.

 

Сватба в Габрово, ЕМО „Етър“

Габровският архитектурен комплекс „Етър“ предлага стил и традиционен дух за всички младоженци. Ако искате да се венчаете в характера на българските традиции, „Етър“ може да е вашият избор сватба. Сред красивите възрожденски къщи и работлници, ще се почуствате изключително специално. А през есента дърветата от местната гора са по-красиви, рекичката, която преминава през комплекса, тиха и кротка, а въздухът с дъх на тържественост и традиция. Докато през лятото туристите прииждат, през есента „Етър“ е спокоен и много красив.

 

Сватба в София, „Св. Александър Невски“

Катедралният храм „Св. Александър Невски“ е прекрасно място за сключване на брак. Стоци двойки са си казали „да“ в храма. Тържественост, величие и духовна атмосфера, прекрасно начало за всяко ново семейство.

0 comments

В предишната статия Ви запознахме с това как да организирате сватбата си 12 месеца по-рано в бързи и лесни стъпки. За да продължите своя сватбен сценарий, вижте Част 2, която Ви обещахме.

 

6 месеца по-рано

Време е да поканите Вашите гости. За целта трябва да подготвите сватбените покани. В крайна сметка, гостите Ви също трябва да планират своите неща навреме. След определено време, помолете всички гости да Ви потвърдят присъствието си, за да стане ясна точната бройка.

 

5 месеца по-рано

5 месеца преди големия ден, е добре изберете брачните халки. Запазете си и гримьор, маникюрист и фризьор от сега, защото ако искате наистина професионалисти, ще се наложи да си запазите час при тях по-рано. Разпитайте Ваши близки, които вече са минали по този път и съберете най-добрите отзиви, за да решите на кого да се спрете. Ако все още не сте си избрали булчинска рокля, време е вече да се спрете на определен модел. А за да имате по-голям избор, изберете Ателие Александра.

4-3 месеца по-рано

Време е за сватбената торта! Заедно с Вашата половинка трябва да изберете идеалната торта за тържеството, която да разрежете заедно в големия ден. В тези месеца трябва да изберете и аксесоарите, които са необходими за сватбата. Например, кутия за пари, чаши, подаръчета, които да поднесете на Вашите гости. Изберете и сватбения букет, както и един изкуствен, когато го хвърляте към всички необвързани дами.

 

2 месеца по-рано

Е, времето напредна. Погрижете се за сватбения автомобил. След като сте определили шаферите и шаферките, е време да направите една среща и да им приготвите списък с всички ангажименти, които трябва да поемат. А те не са малко, всъщност тяхната роля наистина е много важна и отговорна. И той като мъжете са много по-бързи в отношението с пазарите, 2 месеца по-рано може да закупите костюма на младоженеца, както и да подходящи обувки. Не забравяйте да изберете песен за Вашия сватбен танц и да споделите на избрания от Вас DJ.

 

1 месец по-рано

Изберете идеалното меню за Вашите гости. Отидете в избрания от Вас ресторант и направете дегустации, за да решите какво да бъде менюто. Тук е и моментът, в който да се обадите на гостите Ви, за да потвърдите бройката в ресторанта. Помислете за място, където да проведете сватбената фотосесия, тези снимки са един много емоционален спомен, който запечатва този специален момент в живота Ви. Месец по-рано е добре и да организирате своето моминско/ергенско парти и да поканите най-близките си приятели, за да споделят този момент с Вас.

 

1 седмица по-рано

Направете проверка на всички детайли- последна проба на роклята, обувки, чанта и всички други аксесоари. Всичко вече трябва да е избрано.

Това е един подреден сценарий, който може да следвате, когато планирате своята сватба. Е, време е да се отпуснете и наслаждавате! Големият ден започва!

X