Есента-най-романтичният сезон за сватба

our blog

Есента-най-романтичният сезон за сватба

,
In Uncategorized @bg
,

В миналото, през Възраждането, есента е била предпочитаният сезон за вдигане на сватби. Тогава, когато полската работа е приключила, виното е по бъчвите и сватбарите вече могат да празнуват. През есента животните са в оборите, вече са се отелили и обягнили. Ендокринолозите пък казват, че през есента, хормоните ни бушуват и затова сме готови за брак. Като изключим старите традиции и научното обяснение, есента е красива, оцветена с меки багри, светлината е приглушена. Всичко това е предпоставка да изберем тъкмо края на септември, октомври, ноемри или началото на декември, за сключване на брак.

 

Природни особености

През есента температурите са по-умерени, за разлика от тези през лятото и зимата. Все още е топло, но не прекалено. На гостите и на булката няма опасност да им прилошее от прекомерна природна топлина. Понякога вали, но това е само да им върви на младоженците. Дъждът е красив и романтичен, особено когато го гледате от сватбената кола или ресторанта. Есента е многолика, понякога вали, понякога пече и в това е нейният чар. В един ден може да има ситен дъжд, роса, дъга, слънце, а понякога и сняг. Всичко, което трябва да направите, е да си предвидите по едно сако към роклята или костюма и да запазите дата за сватбата.

 

Багрите на есента

Дърветата през есента се обагрят в чудни цветове-жълто, червено, тъмно бежово, а все още някъде има и зелени листа. Ако правите сватба извън града, ще може да се насладите на изключителната хубост на есенните краски. Пъстрите листа и оголените клони са много поетични. Не случайно поетите Верлен и Рембо, са възпели есента в стиховете си.

 

Сватбена рокля за есенна сватба

Есента предполага възможности за избор на тоалетите. За разлика от разголените летни сватбени рокли, есенните облекла са поливариантни. Могат да се комбинират сака, жакети, джемпъри, с рокли, които имат или нямат ръкави. Може да бъдат добавени закрити обувки или декоративни ботуши. За разлика от пищното лято и обраната зима, есента предлага стил, умереност и възможност да проявите творчество както на сватба, така и в ежеднеивието. 

 

Най-романтичните места за есенна сватба

Двата града, в които всяка есенна сватба е магия, са Несебър и Велико Търново. Разбира се и София е прекрасен вариант, ако не искате да пътувате из провинцията.

 

Сватба в Несебър

Несебър е град с хилядолетна история. Тук се извиясяват красиви византийски и средновековни български църкви. Мелницата на входа на Стария град е нежен акцент в облика на Несебър. Модерно и традиция, старо и ново, се съчетават на това място, известно като „града на булките“. Не само български семйства, но и граждани на чужди държави, сключват брак в Несебър. Мястото е хит сред младоженците.

Може да организирате ритуала си в църквата „Св. Богородица“, в която са венчани десетки двойки. Това е прекрасно място, съхранило духа на времето и красотата на вековната история на българските земи.

 

Сватба във Велико Търново

Старата столица на България, предлага няколко места за венчавка. Освен ритуалния дом в общината, който е много красив със своите резбовани тавани, Царевец и църквата „Св. 40 мъченици“ са прекрасни за сключване на брак. На тези места брак са сключвали българските царе и царици, боляри и болярки. Почувствайте се като аристократи и изберете брачна церемония в старопрестолния град.

 

Сватба в Арбанаси

Не далеч от Велико Търново е Арбанаси. Тук църквата „Рождество Христово“ осигурява романтика и български дух на всяка една сватба. Църквата е една от малкото в България, в която няма нито едно празно пространство, без стенопис, по вътрешните стени. Зографите някога са сключили облог и са успели да изпишат църквата, без да оставят и едно детайлче пропуснато и мазилка, неукрасена. Този факт придава тържественост, празничност на храма и е един разкошен декор за всяко сватбено тържество. Виното вече е готово, есента е сезонът на червеният еликсир на Бакхус и от него може да отпиете в механа-крепост или някоя от другите гостилници в селото-архитектурен паметник.

 

Сватба в Трявна

Къщата със слънцата е прекрасна за сватба, а Трявна предлага добри хотели, на разумни цени, в които да настаните гостите на своето тържество.

 

Сватба в Габрово, ЕМО „Етър“

Габровският архитектурен комплекс „Етър“ предлага стил и традиционен дух за всички младоженци. Ако искате да се венчаете в характера на българските традиции, „Етър“ може да е вашият избор сватба. Сред красивите възрожденски къщи и работлници, ще се почуствате изключително специално. А през есента дърветата от местната гора са по-красиви, рекичката, която преминава през комплекса, тиха и кротка, а въздухът с дъх на тържественост и традиция. Докато през лятото туристите прииждат, през есента „Етър“ е спокоен и много красив.

 

Сватба в София, „Св. Александър Невски“

Катедралният храм „Св. Александър Невски“ е прекрасно място за сключване на брак. Стоци двойки са си казали „да“ в храма. Тържественост, величие и духовна атмосфера, прекрасно начало за всяко ново семейство.

X