Кои традиции не бива да пропускате на сватбения ден? Част 1

our blog

Кои традиции не бива да пропускате на сватбения ден? Част 1

,
In Uncategorized @bg
,

За да бъде една сватба перфектно организирана, не бива да пропускате сватбените традиции, които задължително трябва да бъдат част от голямото дългoочаквано събитие. От един обикновен купон, благодарение на тези сватбени традиции, сватбеният ден става по-различен и вълнуващ от всеки друг ден.

Ние от Ателие Александра можем да изработим дизайнерски рокли по специфични изисквания на всеки наш клиент. Всеки модел е уникален сам по себе си и ще бъде изработен само за Вас. Разкрийте своите виждания и идеи за сватбена рокля, а ние ще направим идеалната рокля за Вас. Ако планирате своята сватба и не знаете, какви са традициите, прочетете ги по-долу.

 

Денят започва с младоженеца

Младоженецът е вкъщи с най-близките си приятели и роднини с ракия в ръка, която трябва да бъде украсена със здравец. След което първата традиция е с тази ракия да отиде при кумовете. Там се играе хоро, хапва се, пийва се. И преди да потеглят към дома на булката, кумата трябва да носи със себе си и булчинския букет.

 

Вземането на булката

И за да бъде още по-забавно, вземането на булката не е толкова лесно. На вратата на дома стоят близките на булката, които не пускат роднините на младоженеца вътре. Идеята на тази традиция е булката да бъде открадната или по-скоро откупена. Тоест, младоженецът трябва да си плати, за да влезе и да я вземе. Но дори това да стане, преминаването от другата страна не е единственото препятствие. Булката не се дава толкова лесно. За да тръгне, младоженецът трябва да открие едната ѝобувка, която шаферките са скрили. А, когато я намери, тя ще се окаже широка и той трябва да я напълни с пари, за да може тя да легне перфектно на крака. Но освен забавен, този момент е и много трогателен, когато двамата младоженци се прегръщат и виждат за пръв път.

 

Закичване с цвете

Какво представлява този ритуал? Булката трябва да закичи с цвете най-близките си. А шаферките, които ѝпомагат цяла вечер, закичват останалите гости. За да ги посрещне подобаващо, булката вдига празнична наздравица с всички гости.

 

Извеждането на булката

Разбира се, традицията повелява първо да излязат кумовете и младоженецът, а булката да бъде изведена от баща си. Пред дома на булката се играе последното моминско хоро. Преди да тръгне булката, майка ѝчупи една чаша с вода преди младоженците да излязат. Това се прави, за да им върви по вода на младото семейство. Или просто да се лисне менче с вода пред колата, когато потеглят.

 

Изнасяне на булката

След като приключи гражданският брак и всички излязат от ритуалния дом, младоженецът трябва да изнесе булката на ръце, а кумата зад тях да хвърля сватбени късметчета, в които има бонбон, за да бъде сладък живота на младоженците, паричка, която е символ на благоденствие и жито – плодовитост. Гостите по традиция трябва да си вземат за спомен от тези късметчета. Днес доста често срещано е да се подаряват за спомен, магнитчета със снимки на младоженците, или красиви свещи, надписани с имената и датата на сватбата.

 

Настъпване

Докато се изпълнява ритуалът, един от младоженците трябва да настъпи другия, за да бъде ясно кой ще командва вкъщи. Шаферите или шаферките са тези, които може да напомнят.

 

Ресторант

След официалната част е време на купон. Но по време на купона сватбени традиции продължават. На входа на ресторанта се опъва бяло платно, покрито с цветя и стотинки, а накрая на платното се поставя и менче с вода, стотинки и две различни цветчета. Младоженците минават и накрая ги посреща свекървата, за да ги захрани с питка с мед и сол. Като младоженците могат да изберат дали свекървата или тъщата да изпълнява този ритуал. Първият залък трябва да бъде солен и да се поднесе на булката. Вторият залък трябва да бъде сладък, за да е щастлив животът на младите влюбени.

Вижте и втора част от българските сватбени традиции – „Кои сватбени традиции не бива да пропускате?„.

X